Rize'nin Çamlıhemşin bölgesi turizm seçeneği olarak doğa turları (yürüyüşü)’nda akla gelen ilk yer konumundadır. Rize yaylalarında doğa yürüyüşü için en basitinden en zoruna kadar bütün fırsatları sunar. Doğa yürüyüşleri insanın vücut ve ruh sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Doğa turları katılımcılara göre her mevsim yapılabilir. Tabii mevsim şartlarına göre parkur, arazi yapısı, iklim şartları iyi değerlendirilmelidir. Dinlenmek, spor yapmak, yaylaları gezmek, fotoğraf çekmek ve temiz hava almak gibi birçok ilgi alanını tek etkinliğin içinde her mevsim yapabileceğiniz doğa yürüyüşleri için köy ve yayla yolları, patikalar ile pek çok alternatifler sunar. Çamlıhemşin ilçesinde bulunan birçok yaylaya patika yollardan doğa yürüyüşü yaparak geçiş yapabilirsiniz. Yaz aylarında bölgeye gelen birçok trekking grupları özellikle yaylaları tercih etmekte ve Pokut, Huser, Gito ve Çat Vadisi bölgesinde kamp kurmaktadır. ORGANİCATOUR gruplara özel olarak doğa turları programı oluşturmaktadır.
Doğa turu için gerekli bilgi;
-Yürüyüş başlangıcında yavaş hareket ederek vücudun yürüyüşe uyumunu sağlayın, belli bir tempoda, adımlarınızı kısa ve dengeli atmalısınız. Ani hızlanmalar ve yavaşlamalardan kaçınmalısınız vücudunuzu zorlar ve yorulmanıza sebep olur. Büyük çaba gerektiren adımlardan hemen sonra 10-15 saniye dinlenin.
-Taş düşmesi bir risktir, taş düşme riski en az olan yerlerden yürüyüş yapılmalıdır.Kaygan,kayalık bölgelerden yürürken tek sıra halinde yürünmelidir.
-Yürüyüş esnasında ''daha ne kadar yolumuz kaldı’’ düşüncesine kapılmamalısınız :)
-Karlı zeminde yürüyüş yapılıyorsa karların yumuşak ve batma tehlikesi olduğu unutulmamalıdır.
-Molalarda vücudunuzu soğuğa karşı korumalısınız. Mola esnasında sıvı alımını ihmal etmemelisiniz. Çok sık ve uzun molalardan kaçınmalısınız.
Doğa turu yaparken yanınıza neler almalısınız?
Doğru sırt çantası su geçirmez,ağırlığı desteklemek için kalçadan da kemer takılan çantalar tercihiniz olmalıdır.Mutlaka yanınızda düdük bulundurmalısınız.
Navigasyon,harita,pusula,su matarası,enerji ihtiyacı,yiyecekler,baton,kibrit veya çakmak,aydınlatma,çakı,dayanıklı pantolon veya şort,trekking ayakkabısı,botu,ilk yardım çantası,varsa kullandığınız ilaçlar,nemlendirici,güneş kremi,hafif rüzgarlık veya yağmurluk,şapka,ekstra çorap,yedek kıyafet pantolon,şort,tişört, vb..
Aynı zaman da neye ihtiyacınız olmadığına dikkat etmelisiniz, ne kadar az eşya o kadar hafif çanta :)
Blog yazarı: ORGANİK ADAM