logo
Giriş Yap
Gürcistan(Batum) Nasıl Gidilir

Gürcistan(Batum) Nasıl Gidilir

Gürcistan(Batum) Hakkında Bilgi:
Gürcistan’ın üç özerk bölgesinden biri olan Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Batum, dağ, deniz ve ormanı birleştiren etkileyici doğası, yaşlı manolya ağaçlarının süslediği geniş bulvarları, yemyeşil parkları, Sovyet Rusya dönemi mimarisine sahip çok katlı binaların yanında, Rus savaşından kalma arka mahallelerde savaştan kalma eski evler ve gotik temalı sıra dışı mimariye sahip binaları ile dikkat çeken güzellikte bir şehir.
Tarihi 3 bin yıl öncesine kadar uzanan Batum’un, ilk olarak bir Yunan kolonisi olarak kurulduğu düşünülüyor. Tarih boyunca Pers, Pontos Krallığı, Roma İmparatorluğu ve Moğolların egemenliğine girmiş olan şehir, Kanuni döneminde Osmanlı topraklarına dahil edilmiş. 314 yıl süren Osmanlı egemenliği sonrasında Ruslara bırakılan şehir, 1991’de Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Acara Özerk Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi olmuş.
Gürcü, Azeri, Ermeni, Rus, Acar ve diğer etnik grupları barındıran 180.000 nüfuslu şehir, zengin bir kültür mozaiğine de ev sahipliği yapıyor. Şehirde Müslüman ve Hıristiyanlar neredeyse yarı yarıya. Çeşitli inançların harmanlandığı bir yer Batum; Katolik, Ortodoks, Müslüman, Yahudi, Apostolik Ermeniler bir arada yaşıyor.
Dağ ile denizi buluşturan şehirlerin çekiciliğini barındıran, Kafkasların parlayan yıldızı Batum.
Batum’a Nasıl gidilir?
Trabzon ve rizeden Organica Tour’u arayarak haftanın belirli günlerinde yapılan Batum turlarına katılabilirsiniz. Türkiye’den Kafkaslara geçişte bir giriş kapısı gören şehir, Artvin’in ile komşu ve sadece sınırdan 20 km içeride yer alıyor. Sarp Sınır Kapısı’ndan yarım saatlik bir yolculukla şehir merkezine kolayca ulaşılabiliyor.
Yapımını bir Türk firmasının üstlendiği ve yılda yarım milyon üzerinde yolcu ağırlayan Batum Havalimanı ise, hem Türkiye hem de Batum tarafından ortak kullanılıyor. Hopa olarak bilet alanlar havalimanından Türkiye’ye geçerken, Batum için bilet alanlar, sadece TC Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanı ile pasaport ve vize gerektirmeden ülkeye giriş yapabiliyor.
Batum’da gezilecek yerler?
Batum gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Batumi Piazza Avrupa şehirlerinin meydanlarını anımsatıyor. Büyükçe bir alanı olan meydan, saat kulesi, alanı çevreleyen kafeler ve havayı saran taze kahve kokusu ile hoş bir atmosfer sunuyor. Meydanın ortasında, yerde bulunan mozaik işlemeleri ile kafe tavanındaki boyamalar kaçırılmayacak güzellikte.
Geniş ve verimli bir ova üzerine kurulmuş olan Batum şehri, aynı zamanda eski bir liman kenti. Liman ve çevresindeki bir çok sanatsal yapı görmeye değer. Alfabe Kulesi, Ali-Nino Aşk Heykeli, Büyük Dönme Dolap ve İzmir Saat Kulesi’nin kopyası burada yer alıyor.
Şehrin önemli meydanlarından olan Avrupa Meydanı’nda bulunan Medea Heykeli şehrin sembollerinden birisi. Elindeki altın renkli koyun postu ile heykel, dev bir sütun üzerinde bulunuyor. Sütundaki eski denizci figürleri ise dikkat edilmeye değer. Aynı zamanda en fazla heykel mimarisinin bulunduğu yerdir Batum.
Chakvi bölgesinde bulunan ve 1900`lü yıllarda Rus botanikçi Professor Krasnov tarafından kurulmaya başlanan ve Dünyanın en eski ve ikinci büyük botanik parkı olan Batum Botanik Bahçesi görülmeye değer. Çok zengin ağaç ve bitkinin olduğu parkta, hayat ağacı olarak adlandırılan yıkılmış olsa çok sayıda dalla hayata tutunmuş ağaç ise dikkat çekici.
Yüksek ve lüks binaları ve shoplarıyla Rustaveli Caddesi alışveriş tutkunlarının takılacağı yerlerin başında geliyor. Özellikle elektronik meraklıları Batumi Plaza’da Türkiye’den çok daha ucuza elektronik cihazları alabilirler.
Zamanın yavaş aktığı bu şehirde insanlar sakin ve huzurlu görünüyorlar. Kapı önlerindeki parklarda oynayan çocukları, gelip geçenleri izleyen yaşlıları, kafelerde derin sohbete dalmış gençleri ile samimi ve güler yüzlü bir şehir.
Yeşil ve mavinin buluştuğu bu şehri tepeden görmek için adres ise, şehrin en yüksek noktası olan Sputnik Tepesi. Karadeniz’de görmeye alışık olmadığımız, yeşil ve mavinin buluştuğu Batum’un seyrine dalarak, günbatımında bir kahve içmek günün yorgunluğunu atmak için ideal.
Gece hayatı daha canlı olan Batum’da birçok meşhur kumarhane vardır bunları akşam gezme fırsatınız olacaktır. Kumara kendinizi fazla kaptırmayın☺️Aynı zamanda  kumarhaneye girmişken yemek yemeyi unutmayın.
Batum otelleri:
Batum otel konusunda oldukça gelişme gösterdi ve çok yeni oteller açıldı. 5 yıldızlı Batum otelleri olarak Sheraton Batumi Hotel, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel Batumi ve Divan Suites Batumi öne çıkıyor. Bunların dışında çok sayıda yıldızlı oteller de bulunuyor. Konaklamanın yanında açık büfe kahvaltısı da vardır.
Batum’da ne yemeli?
Batum mutfağı, bir çok açıdan Karadeniz mutfağı ile benzeşiyor. Harço çorbası, sulguni peyniri, haçapuri, hinkal tadılmaya değer. Aynı zamanda gazozlu armut suyunuda denemek lazım.
Batum’a nasıl geçilir?
Kimliklerin yıpranmış olmaması. En fazla 8 yıllık bir kimlik olmalı
Kimliksiz asla geçilmemektedir. Ehliyet kabul edilmemektedir. 
Kimlik varsa pasaporta gerek yoktur.
Kimlikte mühürün belli olması 
Geçiş yaparken 50 lira para gerekmektedir.

Blog Yazarı: ORGANİK ADAM

Paylaş: